Çay Kanunu Teklifi, TBMM Başkanlığına sunuluyor
Haber
16 Haziran 2022 - Perşembe 15:48
 
Çay Kanunu Teklifi, TBMM Başkanlığına sunuluyor
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, "Teklifle, Türk çayını marka haline getirmeyi, çayın dış pazardaki payını büyütmeyi amaçlıyoruz" ifadesinde bulunarak "Yaş çay alım fiyatı Ulusal Çay Konseyi tarafından belirlenecek" dedi.
ARHAVİ Haberi
Çay Kanunu Teklifi, TBMM Başkanlığına sunuluyor

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Rize Milletvekili Hayati Yazıcı, Türk çayını marka haline getirmeyi ve çayın dış pazardaki payını büyütmeyi amaçlayan Çay Kanunu Teklifi'nin, Meclis Başkanlığına sunulacağını bildirdi.

Yazıcı, AA muhabirine, 15 maddelik kanun teklifinin detaylarını anlattı.

Çay konusunda yeni bir kanun çıkarmak için uzun süredir mesai yürüttüklerini söyleyen Yazıcı, "Çay ürününün üretimden satılmasına, pazarlanmasına, marka haline getirilmesine, iç piyasanın tamamı ve dış piyasada da pazar payının büyütülmesine dönük kalite odaklı kanuni çalışmamız sonlandı. İlgili kurum ve kuruluşların görüşlerini aldıktan sonra kanun teklifimizi maddeleştirdik. Bugün Meclis Başkanlığına sunulmak üzere AK Parti TBMM Grup Başkanlığımıza veriyoruz. Onlar da vereceğimiz teklifi Meclis Başkanlığımıza sunacaklar." diye konuştu.

Yazıcı, düzenlemeyle çay ürününün fidan olarak yetiştirilmesine dönük, çay bahçelerinin yenilenmesiyle ilgili öncelikli bir çalışmayı planladıklarını belirterek, "Doğu Karadeniz bölgesinin bir numaralı geçim kaynağı olan çay ürününün fidanlarının dikilmesinin üzerinden 70 yıla yakın bir zaman geçti. Tabii ki bu çay fidanlarının kökleri, ağaç yapısı itibarıyla deforme olmuş, verimi düşmüş. Zirai veriler, ziraatçılık itibarıyla bu çay bahçelerinin yenilenmesi gerekir. Bunu öngörüyoruz." ifadelerini kullandı.

-"Fiyatı Ulusal Çay Konseyi belirleyecek"

Yazıcı, çay sezonunda en çok tartışılan konulardan birinin, yaş çay yaprağının alım fiyatı olduğunu, bugüne kadar çayın fiyatını Tarım ve Orman Bakanlığının, yürütme erkinin açıkladığını, bu konuda yürütme erkinin ilişkilerinin süreceğini anlattı.

Tarım Kanunu kapsamında 2008'de oluşturulan konseylere işaret eden Yazıcı, bu konseylerden birinin Ulusal Çay Konseyi olduğunu hatırlattı.

Yazıcı, Ulusal Çay Konseyinin, çayla ilgili bütün aktörleri, tarafları ve temsilcileri bünyesinde bulundurduğunu, özel sektör çay işletmecilerinin, üreticilerin, ticaret borsasının, ÇAYKUR'un ve tüketicilerin temsilcilerinin konseyde yer aldığını aktardı. Yazıcı, "Kanun teklifimizle Ulusal Çay Konseyini; çay fiyatını, çay sezonu, mevsimi başlamadan makul süre önce çay fiyat belirlemedeki ekonomik faktörleri, üretici ve tüketicilerin haklarını koruyarak ve elbette piyasa koşullarını da gözetmek suretiyle belirlemeye yetkili organ haline getiriyoruz. Kanun teklifimiz yasalaşıp yürürlüğe girdikten sonra çay alım fiyatı Ulusal Çay Konseyi tarafından belirlenecek." dedi.

Kaynak: Editör:
Etiketler: Çay, Kanunu, Teklifi,, TBMM, Başkanlığına, sunuluyor,
Yorumlar
Haber Yazılımı