Yrp İlçe Başkanı Muhammet Uzuner'den Ulusal Market Basın Açıklaması
Haber
17 Haziran 2021 - Perşembe 11:28
 
Yrp İlçe Başkanı Muhammet Uzuner'den Ulusal Market Basın Açıklaması
Yrp İlçe Başkanı Muhammet Uzuner'den Ulusal Market Basın Açıklaması
ARHAVİ Haberi
Yrp İlçe Başkanı Muhammet Uzuner'den Ulusal Market Basın Açıklaması

Bir zamanların gözde sahil kasabası bölgesinin en gözde ve şirin şehri Arhavi’de konut artıyor, kurumsal marketler artıyor ama ne hikmetse nüfus ve yerel esnaf azalıyor.
Emekliler çoğalıyor yaşlı nüfus çoğalıyor ama genç nufüs şehri terk ediyor.

" Arhavi 22 bin nüfuslu bir ilçedir. Temel geçim kaynağı tarım, hayvancılık, ormancılık, bu sektörlere bağlı fabrika işçiliği ve kamu görevi çalışanlarının gelirlerden oluşan ekonomisi sınırlı bir ilçedir.

İstihdam alanlarının sınırlı oluşundan dolayı genelde okuma yazma ve üniversiteli oranı Türkiye standartlarının üzerinde olmasına rağmen, genç nüfus sürekli göç vermekte, ilçe nüfusunun belkide 3 katı nüfus başka şehirlere göç etmek zorunda kalmaktadır.

Kurumsal marketler, zaten az olan ilçe kaynaklarını günlük veya haftalık toplayıp kendi merkezlerine aktardığı için ilçe ekonomisi büyük yara almaktadır. Bu kurumsal marketlerin her köşe başında bakkal dükkanı gibi açılması ve her şeyi satması sebebiyle yerli esnaf ticaret yapamaz hale gelmiştir.

Bu üç harfli kurumsal marketlerin ilçedeki istihdamı ve ekonomik yatırımların önünü kesmesi sebebiyle yerel esnafın ve ticaret yapmak isteyen genç girişimcilerin tutunma alanlarını azaltmaktadır, insanları göçe zorlayan bu sistemin bir an önce yasal olarak engellenmesi gerekmektedir.

"Bakkallarımızın ve ilçe esnafımızın insanımıza yaklaşımı ve toplumsal sınıfları dengeleyici,kollayıcı veya destekleyici yönleri bulunduğu için ilçemizdeki birçok ailenin ayakta kalmasına vesile olurken, kurumsal marketlerin acımasız satış politikaları Arhavi gibi küçük yerlerde sınıflar arası yardımlaşmayı ortadan kaldırmakta, akrabalık, komşuluk, dostluk bağlarımızı zedelemekte yardımlaşma, birbirlerine tutunma gibi bizi biz yapan kavramları yöketmektedir.

Kurumsal zincir yapılar, Kapitalist bir anlayışı ilçemize hakim kılmakta, alım gücü olmayanların veresiye isteyemediği veya yardım olarak almayı dahi teklif edemediği vicdanları körelten bir yapı ile yönetilmektedir.

En büyük zararı ilçemizin ekonomi döngüsüne verdiği aşikardır.

Şöyleki; ilçe halkı, memuru emeklisi her ay aldıkları maaşlarını bu kurumsal marketlerin kasasına aktarmakta ki buralarda kırtasiye'den ,nalbura, beyaz eşyaya, dijital ürünlerden manava kadar hatta konfeksiyon ürünlerine kadar vs her şey satılmaktadır. Bu satışlar ilçemizde yerli esnafların satışlarına ve ayakta kalma mücadelelerine büyük darbeler vurmaktadır.

Zincir marketlere her ay aktarılan paralar çay sezonlarında edinilen gelirler her kasa bağlandığında şehrin dışına çıkarılmakta ve ilçe halkımızın tüketim harcamalarının neredeyse tamamına bu yolla el konulmakta ve bölge insanımızın ticaretine ,parasal döngüsüne adeta darbe vurulmaktadır"

İlçemizin adeta her caddesine veya neredeyse her köşebaşına kondurulan zincir marketlerin o bölgelerdeki yılların tüccarlarını tasfiye ettirdiğini, iflasa sürüklediğini belirten YRP ilçe Başkanı Muhammet Uzuner” Bu durum yöre ve bölge esnaflarını iş yapamaz hale sokmuş ve ilçemizdeki insanımızı büyük sermayelerle kurulmuş devasa güçlerle mücadele edemez hale getirmiştir" dedi.

Uzuner açıklamasının sonunda ,İlgili konuda yeni yasal düzenlemeler yapılarak zincir marketlerin ilçe nüfus oranlarına göre sayısının düzenlenmesi gerektiğini belirterek "Ayrıca bu mağazalara ,belli kalemlerde satış izni verilmeli ve her sektöre girmeleri yasaklanmalı sadece gıda ve temizlik ürünleri olarak sınırlanmalı, bu kuralla diğer sektör esnafları korunmalıdır." dedi.

Muhammet Uzuner
YRP Arhavi İlçe Başkanı

Kaynak: (İHA) - İhlas Haber Ajansı Editör:
Etiketler: muhammet,uzuner,basın,açıklaması
Yorumlar
Haber Yazılımı