Arhavi Çifte Köprülerin UNESCO Listesine alınması için Teknik Heyet Arhavi'ye geldi.

Yakın tarihte Artvin Valiliği tarafından Arhavi - Ortacalar mevkiinde bulunan Osmanlı dönemine ait tarihi "Çifte Köprü"lerin Unesco Dünya Kültür Mirası listesine alınması için çalışmalar başlatılmıştı. Bu kapsamda  K.T.Ü. İnşaat Fakültesi Öğretim Görevlileri ve Mimarlık Fakültesi Restorasyon Kürsüsü Öğretim Görevlileri  teknik bir heyet oluşturup bugün Arhavi'ye gelerek ilk etap olan "rapor düzenlenmesi" çalışmasına başladılar. Ekibi Arhavi'de Ak Parti İlçe Başkanı Remzi Gedik, İl Genel Meclis Üyesi Hüseyin Uzunhasanoğlu, İl Özel İdare Turizm Koordinatörü olan Restoratör - Mimar Suat Çelik karşıladı. 
Tabiatı ile Türkiye’nin en özel illerinden biri olan Artvin birçok doğal ve tarihi güzelliklere de ev sahipliği yapıyor. Her ilçesinin farklı coğrafi özellikleri olan Artvin’in Arhavi ilçesinde geçtiğimiz cuma yeni bir turizm projesi daha ihale edildi.
Arhavi’de ziyaretçisi sayısı hayli yüksek olup, yolu bu yoğunluğu kaldıramayan Mençuna Şelalesi hattı bu yıl yaşanılan doğal afet sonucu tahrip olmuştu. Bu sebeple AK Parti Artvin Milletvekili Av. Erkan Balta sosyal medya hesabı üzerinden "doğal afet sonucunda tahrip olan Mençuna Şelalesi Yeni Yolu Projesi"nin ihale edildiği haber verdi. Sayın Balta; “Arhavi ilçemize hayırlı olsun.” dedi.
AK Parti Arhavi İlçe Başkanı Remzi Gedik ise sosyal medya hesabından yaptığı paylaşım ile AK Parti Artvin Milletvekili Av. E. Erkan Balta’nın gayretli çalışmalarına dikkat çekerek; "Mençuna Şelalesi Yeni Yolu Projesi" ile yaşanılan sıkıntıların sona ereceği haberini verdi.Gedik, “Her gün yeni bir haber ile gururlanan Arhavi’mize bu projemiz de hayırlı olsun.” dedi.

Peki bir kültür varlığının UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmesi neden önemli?

1- Farkındalık

UNESCO internet sitesinde verdiği resmi bilgide, bir alanın bu listeye alınmasının toplumlar ve hükümetler nezdinde farkındalık yaratmaya yardımcı oluyor.

2- Turizm

Listeye alınan kültür varlığının bilinirliği artıyor ve burayı ziyaret eden yerli ve yabancı turist sayısında artış oluyor.

3- Sahiplenme

Listeye alınan kültür varlıkları, bulunduğu kentin insanları tarafından da sahipleniyor, çünkü kente büyük getirisi oluyor ve kentin kalkınmasına yardımcı oluyor.

4- Finansal Destek

Bunun yanında listeye giren alanların korunması için UNESCO tarafından finansal bir destek de sağlanabiliyor.

5- Korumak

Yıllık 4 milyon dolarlık bir toplam fondan, özellikle de gelişmekte olan ülkelerden listeye girmiş olan dünya miraslarını korumak için pay ayrılabiliyor.

6- Hasar Giderilmesi

Bu fon aynı zamanda “tehlikedeki dünya mirası” listesindeki alanlarda oluşan hasarın olabildiğince hızlı bir şekilde giderilmesi için de kullanılabiliyor.

7- Teşvik

Dünya mirası listesinde yer alan varlıkların korunamaması halinde, komite bu alanların listeden çıkarılmasına karar verebiliyor. Dolayısıyla listeye alınan varlıkların daha iyi korunması için teşvik ediyor.



Diğer Fotoğraflar