Arhavi ziraat odası başkanı üreticilerin yaşadığı sıkıntılara çözüm önerisi sundu

Arhavi Ziraat Odası başkanı Sadık YILIDIZBAYRAK Yaklaşan yaş çay sezonu öncesi üreticilerin yaşadıkları sıkıntılara çözüm önerilerinde bulundu Yıldızbayrak yaptığı açıklama'da Şunları söyledi.

Yaklaşan yaş çay sezonu öncesi üreticilerimizin yaşadıkları sıkıntılara çözüm için yaptığımız çalışmalar ;

Doğu Karadeniz bölgesinin geçim kaynağı olan çay 830 bin dekar alanda, 210 bin ruhsatlı üretici tarafından yapılmakta olup 1 milyon insanımızın geçim kaynağıdır.

İlçemizde ise 24744 dekar yaş çay alımı olup 7500 ruhsatlı üretici tarafından tarım yapılmakta ve 20 bin civarı insanımız çay tarımından geçinmektedir.

Ülkemizde yaşanan fiyat artışları çay üreticisini de etkilemiş, üreticimiz gübre alamaz duruma gelmiştir. Bu durumda devletimiz üreticilerimize %50 gübre desteği sağlamalıdır.

Alan bazlı yapılan mazot gübre desteğinin 13 kuruş, ton 26 kuruşa çıkarılması yeterli olmayıp 50 kuruş gibi makul bir rakama çıkılması talebimizdir.

Yaş çaya verilen yılsonu 1.30 kuruş desteği 2 kuruş veya üzerine çıkarılması üreticinin derdine çare olacağı kanaatindeyiz.

Bunun yanında akaryakıt fiyatlarının hızla artışı ve değişkenliğiyle yaş ve kuru çayda mevsimlik çalışan nakliyecilerimizin mutlaka taşıdığı ürün miktarından nakit veya yakıt desteği sağlanmalıdır.

Her yıl giderek artan yaş çay işçi maliyetlerinin Tarım Bakanlığına belirlenen ve valiliklerce uygulanan 4857 sayılı Kanunun belirlediği birim fiyatının sahada uygulaması ve denetlemenin kolluk kuvvetlerince yapılması ve kazancımızın Gürcistandan gelen işçilerce yurt dışına çıkarılmasına engel olmalıyız.

Çaykur Genel Müdürlüğünce belirlenen kotaların ve kontenjanların tekrar gözden geçirilmesi talebimizidir.

 

İlçemizde 2021 yılı yaş çay mübayası şu şekilde olmaktadır:

1.sürgün  kota 600 kg, kontenjan 50 -10 kg arası olup alınan yaş çay miktarı 72.42 ton olur (Kotanın %65 ‘i ).

2.sürgün kota 500 kg kontenjan 50-10 kg arası olup alınan yaş çay miktarı 8102 ton olup (Kotanın %65 ‘i ).

3.sürgün kota 450 kontenjan 50-20 kg arası olup alınan yaş çay miktarı 7242 ton olur (Kotanın %65 ‘i ).

Bu veriler baz alındığında üreticiden eksik çay alındığı görünmüş olup yeniden kota ve kontenjan uygulaması yapılması talebimizdir.

Bu belirlediğimiz sorunlar Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğüne, Türkiye Ziraat  Odaları Genel Başkanlığına iletilmiştir.