Bekaroğlu Çay Kanunu Teklifi'ndeki Tehlikeye Dikkat Çekti 'Üreticiler 2 yıl yaş çay satamayacak' Dedi
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Rize Milletvekili Hayati Yazıcı'nın ilk imzacısı olduğu ve TBMM Başkanlığına sunulduktan sonra kamuoyunun içeriği hakkında bilgi sahibi olmasıyla birlikte tepki göstermeye başlaması ve tepkilerin her geçen gün artmasıyla beraber Tarım Komisyonundaki görüşmeleri ertelenen Çay Kanun Teklifi ile ilgili olarak Rize Milletvekili Hayati Yazıcı, yaptığı açıklamada teklifin 1 Ekim’de yeniden görüşüleceğini ve kanunlaştırılacağını kaydetti.
Yaş çay üreticilerinin; özellikle ÇAYKUR’un kanun kapsamında bırakılması, kanun teklifinde yer alan sözleşmeli tarıma göre tek bir fabrika ile sözleşme yapacak olmaları ve sözleşme yapmayanlar ile sözleşme şartlarına uymayanların 2 yıl yaş çay satamayacakları maddesi ile yaş çay fiyatının Ulusal Çay Konseyi tarafından belirlenmesi, ruhsatsız bahçelere ruhsat verilmesi yerine sökülmek zorunda bırakılarak söküm ücretlerinin üreticilerden alınması ve üreticilere dekar başı 5 bin lira para cezası uygulanması gibi maddeler başta olmak üzere hazırlanan Çay Kanun Teklifine tepki göstermelerine rağmen, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Rize Milletvekili Hayati Yazıcı'nın sadece yaş çay fiyatının Ulusal Çay Konseyi tarafından belirlenmesi maddesinde düzenlemeye gidileceğini ifade etmesiyle
Rize’de Çay Kanunu Teklifi’ne tepkiler dinmek bilmiyor.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, beraberinde İl Başkanı Saltuk Deniz ve Merkez İlçe Başkanı Necati Topaloğlu ile birlikte Rize Ziraat Odası Başkanlığını ziyaret ederek burada Başkan Nevzat Paliç ve meclis üyeleri ile toplantıda bir araya geldi. Çay Kanun Teklifi hakkında istişarelerde bulunulan toplantıda tüm kesimler teklife tepkilerini dile getirdi. İstanbul Milletvekili Bekaroğlu, Çay Kanunu Teklifi’nde yer alan madde ile üreticilerin tek bir fabrika ile sözleşme imzalamak zorunda bırakılacaklarını belirterek sözleşme imzalamayan yada sözleşme şartlarına uymayan üreticilerin 2 yıl yaş çay satamayacaklarını kaydetti.
Çay Kanunu Teklifinde yaş çay fiyatının belirlenmesi maddesinin yem olarak teklife konulduğunu, tepkilerin onun etrafında toplanmasının amaçlandığını ve o maddeyi değiştirerek Karadeniz Bölgesindeki 200 bin çay üreticisini uluslararası tekellerin ırgatı haline getirecek teklifi Yazıcı ile arkadaşlarının yasalaştırmak istediğini ifade eden Bekaroğlu, “Fabrikalar, şirketler yada uluslararası şirketler tüzel kişilere de çay karnesi verilecekmiş. Dünyada en çok çayı uluslararası şirketler üretiyor Uzakdoğu’da. Nerede Sri Lanka’da, Hindistan’da filan. Sri Lanka’da 100-150 sene önce sömürgecilik döneminde gelmiş İngilizler demişler ki bu vadiyi aldım falancaya verdim, bu vadiyi aldım filancaya verdim demiş ve vadiyi tamamen satın alıp işçiler çalıştırıyor. Yani sen ben orada işçiyiz. Buna rantasyon deniliyor. Çay rantasyonu. Bu sisteme geçiştir. Hayati Yazıcı Beyefendinin bu Çay Kanununu vatandaşı düşünerek yada vatandaşla çay müstahsille görüşerek yazmadığının en büyük delili budur. Çay tarımı kendi adına düzenlenen çay bahçesi
ruhsatnamesine sahip gerçek veya tüzel kişiliğe haiz yaş çay üreticileri tarafından yapılır yada yaptırılır maddesi ile çay tarımı yaptıracaklar bize. Yani hepimizi çay bahçelerimizde yarıcı yapacaklar. Yarıcı yapsalar çok iyi. İşçi yapacaklar hatta ırgat yapacaklar bizleri. Tüzel kişi bu çay kanununun en büyük tuzaklarından biridir.” dedi.