Burada gizlenip saatlerce onları bekliyorlar Yöremizin Vazgeçilmez tutkusu
Artvin ve Rize'de avcılar, atmacaların geçiş güzergâhı üzerinde kurdukları tuzaklarla atmaca yakalıyor. Karadeniz’de türkülere de konu olan atmacalar, yöre insanının da vazgeçilmez tutkusu olmayı sürdürüyor. Tutkunları, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı’nın ortak düzenlediği atmaca kurslarından sertifika alıp, atmaca yakalamaya çalışıyor.
Her yıl ağustos- kasım ayları arasında yapılan atmaca avı, bu yıl da renkli görüntülere sahne oldu. Avcılar, çekirge, danaburnu gibi böceklerle önce Örümcek kuşu ile adı bilinen (Ğaço), Tabiri ile bu kuşlar vasıtasıyla da atmacaları yakalıyor. Avcılar, yakaladıkları ve besledikleri atmacaları bir süre sonra doğaya salıyor.
Karadenizlilerin atmaca sevgisi asırlardır babadan oğula, gelenek halinde sürüyor.
Lokalimiz Atmaca Barınağı Oldu'
Arhavi Avcılar ve Atmacacılar Derneği de bu kültürün yaşaması için mücadele ediyor.
Dernek Başkanı Vedat GÜNEY, “Dernek lokalimiz atmaca barınağı gibi bir yer oldu. Üyelerimiz çarşıda işi olduğunda atmacalarını buraya bırakıyor, gidiyor ve işlerini halledip, geliyor. Atmacacıların toplanma yeri burası. Derneğimizin toplam 550 üyesi var ve Sertifikalı yaklaşık 160 atmacacımız var. Atmacalarıyla burada buluşuyor, planlamalarını yapıyor ve kaynaşmayı sağlıyoruz. Bu kültürün devamı için gençleri de yetiştirmeye çalışıyoruz. Onların atmacaya ilgisi bizleri de sevindiriyor” dedi.
Gençlerin Atmaca Kültürüne İlgisi Artıyor
En genç atmaca meraklılarından 15 yaşındaki Efe ERGEZEN, “Atmaca ve atmacacıların arasında büyüdüm ancak atmacaya bu yıl merak saldım. İlk atmacamı tuttum ve beslemeye başladım. Ben de bu geleneği devam ettirmek istiyorum” diye konuştu.
‘Bu Kültürü Gençlere Aktardığımız İçin Mutluyum'
Vedat GÜNEY bu kültürün gençlere aktarılmasından büyük mutluluk duyduğunu belirterek, “Eskiden bu bölgede kışlık yiyecek ihtiyaçlarını karşılamak için atmaca yakalama ve bıldırcın avcılığı yapılırdı. Yakalanan atmacalarla bıldırcınlar avlanır, buzdolabı olmadığı için tuzlanır, toprak kaplara konularak, kışın yenilmek üzere saklanırdı. O günlerden gelen atmacacılık geleneği hala daha bölgemizde devam ediyor. Bu kültür gençlerin de ilgisini çekiyor, çok sayıda gencimiz atmaca beslemeye başladı. Bizler de onlara yardım ederek, kültürün devamlılığına katkı sağlıyoruz. Bu arada atmacalarda son dönemlerde yeni hastalıklar olduğunu gördük. Veterinerlere bunları anlattık, bir ilacının bulunmasını bekliyoruz” dedi.
‘Sezon Açıldımı Gözümüz Başkan Şey Görmez’
7 yaşından beri babasıyla beraber atmaca yakaladığını söyleyen Vedat GÜNEY Ağustos ayı gelip, atmaca sezonu açıldığında bizim gözümüz başka hiçbir şey görmez. En güzel atmacayı yakalayabilmek için bu dönemde tuzakların başında oluruz. Aradığımız atmacayı da bulduğumuzda ufak bir çocuğa bakar gibi ilgileniyor, şefkat gösteriyoruz” ifadelerinde bulundu.