Çay tarımına az bir süre kala ziraat odası başkanı yıldızbayrak sorunları dile getirdi.
İlimiz coğrafyası itibari ile 0 rakımdan 3000 rakıma kadar tarımın yapıldığı ender yerlerden birdir.
İlimizde Çay, Fındık, Kafes Balıkçılığı, Likapa, Aronya, Arıcılık, sera vb. gibi tarımlar yapılmaktadır.
Tarım Bakanlığının çiftçiye hibe ve destek krediler altında getirdiğimiz miktarların gerekli şekilde dağıtılıp denetlendiğine şahit olmadık. Ve gerekli dağılımı yapılmayan kredilerin yılsonu geri iade edildiğini gördük.
Tarım Bakanlığının bizlere sunduğu alternatif ürünlerin uygulanabilmesi için yeni tarım alanlarına ihtiyaç duyulmaktadır.
İlimizde 1999-2009 yıllarında iki kere kadastro çalışması yapılmış 1500 bin dönüm tarım özelliğini taşıyan arazilerimize orman vasfı kazandırılarak elimizden alınmıştır.
Bu sorunun çözüme noktasında Düzce, Adapazarı, Samsun illerinde orman arazisinde açma yapılarak fındık tarlasına dönüştürülen alanların yapılan düzenleme ile vatandaşa iadesi yapıldığı gibi. Bizim ilimizde ‘de bu çalışmanın yapılması talebimizdir.
İlimizin en büyük tarımı oluşturan ve 4 ilçemizde 19800 kayıtlı üretici tarafından yapılan çay tarımının başlamasına sayılı günler kala, dünyada yaşanan enerji ve hammadde ihtiyacı üreticilerimizde zor duruma sokmuştur.
Sorunun çözülmesi konusunda hükümetimizin açıkladığı desteklerin artırılması, özel sektörün ucuz çay olma politikasına çözüm bulunması ve İç İşleri Bakanlığının mevsimsel tarım işçileri için 4857 sayılı iş kanunu ile belirlediği tarım yevmiye miktarının bölgemizde yetkililerce uygulanması ve denetiminin yapılması talebimizdir.
Arhavi Ziraat Odası başkanı Sadık Yıldızbayrak Yaklaşan Çay sezonu öncesi önerilerde bulundu.
2006 yılında Bakanlar Kurulu Kararı ile Artvin ile Artvin ilimize arı giriş çıkışını yasaklayıp Kafkas arısının kaliteli bir ırk olduğu tescillenmiştir.
Tarım Orman Bakanlığı, Tarım İl Müdürlükleri ve Orman Bölge müdürlüklerine orman köylüsüne ve çiftçisine verdiği arıcılık desteklerini artırması ve arcılık yapabilecek kişilere verilip 5 yıl boyunca denetlenmesini yapması talebimizdir.
Orman Bölge müdürlüğünün yaptığı bal ormanı alanlarının hayata geçirilmediği görülmekte olup, doğal bal havzalarının arıcıların kullanımına açmaları talebimizdir.
Kafkas arı ırkı gün geçtikçe melezleşmeye yüz tutmuş durumdadır ve hastalıklarla yok olmaya mehil vermiştir. Bunun önüne geçmek için karayollarındaki güvenlik noktalarında arı giriş ve çıkışı denetimlerinin yapılması gerekmektedir.
Arı ölümlerinin en başında gelen varova zararlısı ile ilgili yapılan ilaçlı çalışmalardan net sonuç alınamamış olup bu hastalıkla ilgili tek ve sağlıklı doğal mücadele yolunun kenevir bitkisi tarafından olduğu üniversitelerce kanıtlanmıştır.
Ülkemizde 26 ilde dikimine izin verilen kenevir bitkisinin bölgemizin Kafkas arı gen ve koruma merkezi olduğundan ek izin çıkartılarak ve ya bir düzenleme yapılarak dikilmesine izin verilmelidir.
Sadece Arhavi İlçesinde İlçe Tarım Müdürlüğüne kayıtlı 15 bin kovanın olduğu çalışmalarımızda tespit edilmiş ve bir bu kadarda kayıt dışı kovan bulunmaktadır. Kovan başı ortalama 15-20 kg kestane balı üretildiği baz alındığında 2000 ton balın ilçemizde üretildiği ortaya çıkmıştır. Diğer ilçeler Hopa, Kemalpaşa, Borçka, Murgul, baz alındığında bu rakamı il ekonomisine katkısı kestane balında tüm tarım girdilerinin üstünde olduğu görülmektedir.
Bu sebepler göz önüne alındığında Arıcılığın ilimiz için ne kadar önemli olduğu gözükmektedir.