ÇAYKUR Yaş Çay Alım Kampanyasını Serbest Alımla Başlattı
Çay İşletmeleri (ÇAYKUR) havaların ısınması ve yaş çayın belli hasat olgunluğuna ulaşmasının ardından 2022 yılı ilk sürgün alımlarına başladı. Yaş çay sezonunu üreticilerin istedikleri miktarda çay satabileceği serbest alımla açan ÇAYKUR'un fabrikaların yaş çay işleme kapasitesine ulaşıncaya kadar serbest alımlarını sürdürmesi bekleniyor.
ÇAYKUR Genel Müdürü Yusuf Ziya Alim, Genel Müdür Yardımcıları Zeki Karaoğlu, Erdinç Hatinoğlu ve Dr. Turgay Turna ile Pazar ilçesi Telatar mevkisindeki bahçeye girerek üreticilerle yaş çay topladı. Alim ve beraberindekiler, Alihan Telatar ve ailesiyle yaş çay sezonunu pasta keserek kutladı.
Ardından Pazar Kirazlık çay alım yerine geçen Alim, yaş çay hasadını inceledi, görevlilerden bilgi aldı.
Alim, burada gazetecilere, Rize, Artvin, Trabzon ve Giresun'da yaklaşık 204 bin çay üreticisi olduğunu, hasada uygun hale gelen bölgelerde yaş çay alımlarının başladığını söyledi.
ÇAYKUR Genel Müdürlüğüne bağlı 47 fabrikanın bugün itibarıyla alım için hazır halde olduğunu ifade eden Alim, yaş çay sezonunda birçok iş kolunun aktif hale geldiğini aktardı.
Alim, geçen yıl Doğu Karadeniz'de 17 Mayıs'ta başlayıp 24 Ekim'de sona eren yaş çay alım sezonunda ÇAYKUR'un, 860 bin 384 ton ile kurulduğu günden itibaren en yüksek alımını gerçekleştirdiğine dikkati çekti.
Çayın kalitesinin çok iyi olduğuna işaret eden Alim, şöyle konuştu: "Hava şartları çok iyi. Artvin ilinde, Pazar ve İyidere ilçelerinde çay toplayanlar var. Çayın üzerine karın fazla kalması toprağı havalandırmış olmasından dolayı bu yıl kaliteli, temiz bir çay hasadı olacağını düşünüyoruz. Bugün itibarıyla kampanya açıldı. Dekara 600 kilogram kota belirledik. Taze kaliteli çay üretebilmek için 'Kampanya 1, çaylığa gir.' mantığı ile bugünden itibaren hasada başlamalarını istiyoruz."
Alim “Yeni sezonumuz hayırlı olsun. Kampanyamızı bugün açtık, bugün itibariyle kim ne kadar çay getirirse alıyoruz. Geçtiğimiz yıl 860 bin ton çay aldık.158 bin ton kuru çay sattık. 'Bu yıl da inşallah aynı şekilde varız' diyoruz. Cumhurbaşkanımız, bakanımız, bakan yardımcımız bölgedeydi. Hem çay bahçelerini dolaştılar, hem güzel bir fiyat verildi. Kotamızı dekar başına 600 kilogram olarak belirledik. 600 kilogramı mayıs ayında dolduramıyoruz bile. Mayıs ayının tüm çayını almaya hazırız. Organik çay da ise kotamız dekar başına 700 kilogram” ifadelerini kullandı.
Bugün itibariyle yaş çaya entegre olarak kuru çay satışında da zam yapıldığını hatırlatan Alim “Kuru çayda da tüm beklentileri karşılayacak bir zam oldu. Sonuçta olması da gerekiyordu. Sonuçta yaş çaya yapılan zammın aynı zamanda kuru çaya da yansıması gerekir. Sonuçta kamu kurumları karlılık verimlilik ilkesi ile çalışır. Bu anlamda da kuru çaya olması gereken zam bugün itibariyle yapılmış oldu” dedi.