İyi Parti İlçe başkanı Atabek'den çaykur açıklaması

Faik ATABEK: ‘‘ Çay Kanunu’nun Çıkarılması Bir Zorunluluktur’’
ÇAYKUR'un kontenjan uygulamasına yönelik tepkiler dalga dalga yayılıyor. Tepkilere bir yenisi de İyi Parti Arhavi İlçe Başkanı Faik Atabek’ten geldi. Atabek konuyla alakalı açıklamada bulundu.
İşte Detaylar…
‘‘Doğu Karadeniz Bölgesi’nin en önemli geçim kaynağı ürünü olan çay, yaklaşık 800 bin dekarlık alanda 200 bin üretici tarafından üretiliyor. Üretilen çayın yarısı Çaykur, kalan yarısı ise özel sektör tarafından satın alınmaktadır. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yaş çay alım taban fiyatı 2016 yılından bu yana değişmeyen 13 kuruşluk destekleme ve 3,87 TL taban fiyat ile birlikte 4,00 TL olarak açıklandı. 2021 yılında üreticilerden birinci sürgün döneminde dekardan alınacak yaş çay miktarı 600 kg olarak açıklandı. Ancak açıklanan kota miktarı kadar çayın günlük satış kotası nedeniyle satılabilmesi mümkün gözükmemektedir. Devlete ait çay fabrikalarının bunu üretim haline getirmesi mümkün gözükmüyor. Bu nedenle Fabrikalarda işlenen çay miktarından daha fazla üretim olduğunda sıkışıklık yaşanmaktadır. Sağ olsunlar bizi yönetenlerin organizeyi düzgün yapmadıklarından dolayı fabrikalarda yaşanan bu yoğunluk vatandaşın çay satışını zorlaştırmaktadır. Sıkışıklık üreticiyi özel sektöre yöneltmektedir. Bu durum nedeni ile özel sektöre yönelen üretici, ürünlerini 2,80 TL’den bir yıla uzayan vadelerde 3,87 TL’ye kadar değişen fiyattan satmak zorunda kalıyor. Yaş çay alımlarında yaşananlar, Bakanlık tarafından açıklanan 3,87 TL’lik fiyatı, taban fiyat değil tavan fiyat haline getirmiştir. Kampanyanın açılması akabinde Çaykur'un dekar başına kontenjanı 100 kg açıklaması sadece sahil bölgesindeki üreticiler faydalanmaktadır. Eğer bunlar güzel bir planlama ile üç bölgeye ayrılsa (kademeli kontenjan sistemi)yani sahil bölgesi köyler ve yüksek kesimler diye ayrılsa çay üreticiler arasında mağduriyet ortadan kalkacaktır.
Çay üreticilerin bu sorunlarının çözülebilmesi için tez elden Çay kanununun çıkarılması ve uygulamaya geçilmesi bir zorunluluktur. Çay kanunu ile ilgili mecliste verilen kanun teklifi iktidar ortakları tarafında reddedilmiştir. Buradan anlaşılacağı üzere çay üreticisi kendi haline ve sahipsiz kalmıştır. Bölgemizdeki iktidar milletvekilleri ise üç maymunu oynamaktadırlar. İşin en üzücü tarafı ise insanların duyarsızlığıdır. Hak aramak her vatandaşın doğal hakkı olmalıdır. Günümüzde bunu söylemek mümkün değildir. Düzenleme yapılıp Çaykur tüm çay sektöründe düzenleyici kurum olarak korunmalıdır.
Çaykur bugün ülkemiz sınırları içerisinde tarım ürünü olarak getirisi en yüksek ürün olan çay, böyle bir kurumun zarar ediyor diye yöneticilerin veryansın etmeleri doğru değildir. Bu kurum sadece idareden kaynaklanan bir yönetim zararına sahiptir. Yoksa böyle bir getirisi olan kurumun zarar etmesi mümkün değildir.Bu durumun vatandaşın üzerine bir yük olarak yüklemenin anlaşılır tarafı yoktur.Siyasilerin bir araya gelip bu sorunu çözmeleri gerekmektedir.Günümüz ortamında bu da mümkün görünmemektedir.Çünkü siyasi irade sadece kendi düşüncesini uygulamakta ve diğer fikirlere kulağını kapatmaktadır.Yöneticilerin yapması gereken ise vatandaşın sorunlarını çözmek ve gidermektir.Yapılması gereken aslında çok basittir.Şöyle ki Ziraat odaları,Ziraat mühendisleri ,özel sektör ve çaykur yöneticilerinin bir araya gelip yapacakları bir planlamanın ülkeyi yöneten iktidara sunmaları ve bu iktidarın uygulamaya koymasıdır.İnşallah bunları çay üreticileri olarak İYİ Parti iktidarında görecek; İYİ günlerimizin olması dileğiyle.’’


Faik ATABEK
İyi Parti Arhavi İlçe Başkanı