Arhavi Chp ilçe başkanı Erkan Özyazıcı Çaykur Açıklaması
Haber
24 Mayıs 2021 - Pazartesi 19:45
 
Arhavi Chp ilçe başkanı Erkan Özyazıcı Çaykur Açıklaması
Arhavi Chp ilçe başkanı Erkan Özyazıcı Çaykur Açıklaması
ARHAVİ Haberi
Arhavi Chp ilçe başkanı Erkan Özyazıcı Çaykur Açıklaması

CHP ARHAVİ İLÇE BAŞKANLIĞINDAN ÇAYKUR AÇIKLAMASI

Yaş çay taban fiyatları, ÇAYKUR’un koymuş olduğu kontenjan uygulaması hakkındaki tartışmalar decam ederken CHP İlçe Teşkilatı’ndan konuyla alakalı açıklama geldi.

İŞTE O AÇIKLAMA…

ÇAY ÜRETİCİLERİMİZE DUYURU

Yaş çay sezonunun açılmasından önce, Arhavi ziraat odası, ziraat mühendisleri, çay fabrikalarında görev yapmış uzman kişiler ve ilçemizde yaşayan ekonomistlerle yapılan görüşmelerde; çay üreticilerimizin dekar başına yapmış olduğu giderler, ülkemizin ekonomik anlamda yaşadığı gider artışları motorin %25, dolar kurundaki artış %20 TUİK verilerine göre gıda da %22 bu veriler göz önünde alındığında yaş çay fiyatının destekleme hariç 4 lira 34 krş olması gerekirken bu yıl destekleme dışında taban fiyatı 3 lira 87 krş olarak belirlenmiştir.

Ne yazık ki üreticilerimiz bu belirlenen fiyattan çayını satamamaktadır. Çay kampanyası açılır açılmaz çaykur kontenjan uygulanmasına geçmiş her gün kontenjan miktarını düşürerek üretici çayını özel sektöre satmak zorunda kalmıştır.  

Çay üreticilerimiz, bu zor şartlarda ürettiği çayı zarar etmeden satabilme gayreti içindedir. Çayların toplanmasının bile risk altında olduğu bir ortamda bu kaygıların giderilmesi gerekir. Bu fırsatı değerlendiren özel sektör fiyatları çok aşağıya çekmiştir.

Çay kanunu çıkarılması için CHP’nin TBMM’de vermiş olduğu kanun teklifi AKP VE MHP milletvekillerinin oylarıyla mecliste RED edilmiştir. Yaş çay taban fiyat uygulamasına hemen geçilmesi ve özel sektör firmaların devletin açıkladığı taban fiyatı altında yaş çay alımının yasaklanması ve üreticilerin özel sektörce ezdirilmemesini istiyoruz.

Bir an önce meclisteki tüm partilerin bir araya gelerek çay kanunu çıkartılarak her sene üreticilerimizin yaşamış olduğu mağduriyetlerin giderilmesi gerekir. Çayda taban fiyat uygulamasına geçilsin ve devletin açıklamış olduğu yaş çay taban fiyatının altında kimse yaş çay yaprağı alamasın. 1984 yılında çıkarılan kanunla özel sektöre açılan çay sektörü bugün için yeterli değildir. Tüm paydaşların birlikte hazırlayacağı bir çay kanununa acilen ihtiyaç vardır. Hazırlanacak olan çay kanunun taslağında Çaykur, tüm çay sektöründe tek düzenleyici kamu kurumu olarak korunmalıdır.

Kısaca özetlersek TBMM’nden bir an önce mutlaka çay kanunu çıkarılmalı ve taban fiyat uygulamasına geçilmelidir.

Devletin açıklamış olduğu fiyatın altında kimse çay alımı yapamamalıdır.

 Çay sezonu açılmadan üretim programlanması yapılıp çayda kota ve kontenjan sorunu çözülmelidir.Çay üreticilerimize saygıyla duyurulur.

Kaynak: (İHA) - İhlas Haber Ajansı Editör:
Etiketler: chp,arhavi,çaykur,açıklama
Yorumlar
Haber Yazılımı