Çay Özel Sektörüne Tepki Fırsatçılık Yapmayın.!
Haber
23 Mayıs 2021 - Pazar 11:15
 
Çay Özel Sektörüne Tepki Fırsatçılık Yapmayın.!
Çay Özel Sektörüne Tepki.
ARHAVİ Haberi
Çay Özel Sektörüne Tepki Fırsatçılık Yapmayın.!

Arhavi Ziraat Odası’ndan Tavsiye Niteliğinde Çağrı .

Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERDOĞAN, yaş çay üreticilerine sevindirici haberi verdi. Cumhurbaşkanı ERDOĞAN,  bu yıl yaş çay  alım fiyatının kilo başına 3,87 TL, destekleme ile birlikte brüt 4 TL olarak açıkladı. Açıklanan yaş çay fiyatını ve dekar başına belirlenen 600 KG kotoyu üretici de memnuniyetle karşıladı. Fakat Arhavi Ziraat Odası, çay üreticileri için tavsiye niteliğinde çağrıda bulundu. Arhavi Ziraat Odası Başkanı Sadık YILDIZBAYRAK çay bahçelerinde olgunlaşan çayın hasat edilmesini ve hasat edilen çayın hemen o gün işlenmesi gerektiğini belirtti.

Yıldızbayrak Özel Sektöre Seslendi Fırsatçılık yapmayın!

Ziraat Odası Başkanı YILDIZBAYRAK, geçtiğimiz günlerde çay tarımında yaşanan sıkıntılara değindi. YILDIZBAYRAK ‘‘ Bölgede yaş çayın birden gelmesiyle 100 kilogramdan başlayan kontenjan 10 kilograma kadar düşmektedir. Özel sektörün bu konuda duyarlı olması gerekmektedir. Devletin verdiği fiyat altında alım yapıp üreticimizi mağdur etmemelidir. Aksi bir durumun yaşanmaması için çözüm Cumhurbaşkanımızın talimatıyla başlatılan Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi,  ÇAYKUR Genel Müdürlüğü, Ziraat Odaları ve Ulusal Çay Konseyi’nin hazırladıkları Yaş Çay Kanunu Tasarısı’nın açıklanıp uygulanması olacaktır.’’ dedi.

Mayıs çayında açıklanan dekar başına 600 kg kotanın ikinci ve üçüncü sürgünde de uygulanmasını talep eden Yıldızbayrak ‘‘Özel Sektör Kara Yolları civarında yaş çay mubayası yapmaktadır. Mubaya yapan firmalara denetleme getirilmesi ve gelen üreticilerden Ziraat Odalarına dair çiftçi belgesi, müstahsil olduklarına dair ÇAYKUR’dan üretici belgesi istenilmelidir.’’ dedi.

Arhavi Ziraat Odası Başkanı Yıldızbayrak son olarak cümlelerinde ‘’Ülkemizin Kuzeydoğusunun sahil şeridinde çay tarımından başka bir tarım olmadığı  ve bir milyon kişinin geçim kaynağını oluşturan çayın ucuza alınmasının mutlaka önüne geçilmelidir. Aksi halde ekonomik zarardan dolayı insanımız göç vermeye devam edecektir.Çayımıza sahip çıkalım, kendimiz toplayıp kendimiz kazanalım, memleketimizde kalalım.’’ İfadelerine yer verdi.

 

2021 yılı yaş taban fiyatı 3,87, destekleme bedeli ile birlikte  toplam 4,00 TL olarak açıklanmış olmasına rağmen üreticinin yaşadığı kota sorununu fırsata çeviren özel sektör yaş çayın kilosunu peşin olarak  3.25 kuruşa alıyor. Bu durumu fırsatçılık olarak değerlendiren Yıldızbayrak Ancak son zamanlarda bazı özel sektör firmalarının fiyatları 75 Kuruş seviyelerine çektikleri, bazılarının ise paranın yanı sıra artık vazgeçilen yaş çay karşılığında kuru çay veya gıda maddesi gibi benzer ödemeler yapmaya başladıklarını üzülerek gördük. Üreticilerimizden gelen yoğun talepler üzerine durum değerlendirmesi yaparak üreticilerimizin mağdur olmamaları, bazı özel sektör firmalarının fırsattan istifade etmelerinin önüne geçmek için lütfen bu tür teklif veren özel firmalara boyun eğmeyin.

 

Çayın tüm bölgede birden gelişi ile ÇAYKUR 9 bin ton gün kapasitesi yeterli gelmemekte birlikte kontenjan uygulamasına başlamış olup yarın itibariyle randevulu sisteme geçecek olup, bunu fırsat bilen özel sektör çayın en kalitesiz olduğu dönemde yani dördüncü çayda devlet fiyatının üstünde yaş çay alırken, şu an depolarında kuru çay olmayan ve ÇAYKUR’ dan kuru çay ihtiyacını karşılayan özel sektör çayın en kaliteli olduğu dönemde üreticinin ürünü erken olgunlaştı diye sömürme durumuna geçip üreticinin emeğine yahlama etmektedir, bu düzeni bozmak için üretici günlük kotasını doldursun güvensiz olan özel sektöre çay vermesin ve bölge siyasetçileri ve hükümet hazırlanmış olan yaş çay kanunu ve taban fiyat uygulamasını bir an önce hayata geçirip üreticisine sahip çıkmalıdır, ve özel sektör disipline etmelidir, bir çok özel sektör devletten aldığı destek ve hibe krediler le fabrikalarını ve tesislerini buyurmuş ve üretici sini dehada sömürür hale gelmiştir, bu gibi davranan firmalara devlet bir an önce desteği kesmeli ve bunlara ceza uygulanasıdır.. Dedi.

Kaynak: (İHA) - İhlas Haber Ajansı Editör:
Etiketler: çay,özel,tepki
Yorumlar
Haber Yazılımı