Sokaklardaki Sahipsiz Hayvanlar…
Haber
08 Eylül 2021 - Çarşamba 06:00
 
Sokaklardaki Sahipsiz Hayvanlar…
ARHAVİ Haberi
Sokaklardaki Sahipsiz Hayvanlar…

Sokaklardaki Sahipsiz Hayvanlar…

Sahipsiz dendiğine bakmayın. Sahibi devlettir, kimsesiz çocuklar gibi aslında devletin korumasındadırlar. Sahipsiz hayvanlarla ilgili fiili olarak uygulama sorumluluğu ise yasada belediye sınırları içinde belediyelere, belediye sınırları dışında özel idarelere verilmiştir.

Son günlerde Vatandaşlarımızın bir kısmı sokaklarda toplu olarak dolaşan köpeklerden şikayet ederken, "Sokağa çıkamaz hal geldik" diyorlar.  Arhavi Boğaziçi ve Musazade Mahallesi çevresi olmak üzere birçok mahallede 8 ve 10'arlı gruplar halinde köpekler ortaya çıkıyor vatandaşları tedirgin ediyor. Vatandaşlar köpeklerin çokluğunda sokağa çıkmaz hale geldiklerini belirterek, belediyeden bir an önce kısırlaştırılmasını ve kontrol altına alınmalarını istediler.

Mahallelerimizin cadde ve sokaklarında topluca gezen, dolaşan sokak köpekleri vatandaşlarımızın korkulu rüyası haline geldi. Özellikle sabah saatlerinde sürü halinde gezen köpekler vatandaşları tedirgin ediyor.

Ayrıca, bisiklet, motosiklet ve arabaların arkasından koştukları için trafiği tehlikeye düşürüyorlar. Açıklamasında bulundu.

ARHAYKO DERNEĞİ ; ARHAVİ BELEDİYESİ ZAMANINDA KISIRLAŞTIRMAYA BAŞLASAYDI BU KADAR KÖPEK OLMAYACAKTI.

Öte yandan Arhayko (Arhavi hayvanları koruma derneği) açıklama yaparak şunları söyledi ;

Bizim aramızda da köpeklerden korkan ya da çocukları olan insanlar var. Biz de halkın birer parçasıyız ve Arhavi’deki sahipsiz hayvanların sorunlarını görebiliyoruz ancak bunun çözümü belediyeyi arayıp bu köpekleri buradan alın, barınak yapın kapatın demek değil.  Sayılarının artması bizleri de çok zorlayan bir durum. Gerekli bakımları yapmakta zorlanıyoruz.  Sürekli köpeklerimiz ıssız yerlere atılıyor. Ya çöplüklerde ya Borçka’nın köylerinde ya da cankurtaran da buluyoruz. Yollarda bir sürü canlarımız eziliyor. Bu sorunlar elbette sadece Arhavi’de konuşulmuyor. Ancak konuşulması gereken hayvanların varlığı değil, sayılarının kontrolsüzde artmasıdır. Sayının artmasının en büyük sebebi ise kısırlaştırma yapmayan belediyeler ve görevini yapmayan belediyeleri görmezden gelen devlet kurumlarıdır. Köpekleri yaşadıkları, alıştıkları yerlerden alıp ıssız yerlere atmakla öldürmek eş değerdir. Daha yavaş ve daha acı bir ölümdür. Bunun yerine düzenli kısırlaştırma yapılsa böyle sorunlar da ortaya çıkmaz.

Biz yıllardır kısırlaştırma konusunda talepte bulunuyoruz. Derneğimizin maddi gücü oldukça kısırlaştırma yaptırmış olsak da düzenli ve yeterli olmadığı için sorun çözülmemektedir. Nero bakımevinde yaşanan felaketten önce belediyece kısırlaştırma yapıldığı belirtilse de sokaktaki hayvanlardan kısırlaştırma yapılmamış olmasının sonucunu şimdi her yerden doğum yapmış köpek ihbarlarıyla görüyoruz. Geç kalınmış bir uygulama olması nedeniyle ilçemizde sayımız giderek arttı.

Arhavi halkının bu konuda vicdanlı ve duyarlı olacağını umarak hayvanların yok edilmesine karşı bize destek olmalarını talep ediyoruz. Lütfen belediyeyi arayıp bu hayvanları alın demek yerine “Bu hayvanlar neden kısırlaştırılmıyor, neden küpeli değiller?” diye sorulsun. Şu an sokakta çok sayıda hamile köpek var. 4 tane de himayemizde anne köpek var.  

Köpekler ne zaman sürü halinde dolaşır? Kızgınlık döneminde sürüleşmeler olur. Peki kızgınlık dönemi dışında neden kalabalık yaşama eğilimi gösterir? Yaşadıkları sokaklarda şiddet görüp, itilip kakıldıkları, güvende hissetmemeleri nedeniyle sürüleşirler.  Beslenebildikleri yerlerde yığılırlar. Biz bu nedenle hem kısırlaştırma hem de her bölgede sayıca çok besleme odağı istiyoruz.

Belediyeyi zamanında uyarmamıza rağmen düzenli kısırlaştırma ve besleme yapılmadı. Vatandaş eğitimi yapılmadı. Bizim kısırlaştırma talebimiz yıllar öncesinde dinlenseydi, geciktirilmeseydi şu an sokaklardaki yüzlerce köpek hiç doğmamış olacaktı. Bizim amacımız sokaktaki hayvan sayısını arttırmak değil. Sokaktaki canlarımızın tamamen kısırlaştırılmasını ve hayatlarının sonlarına kadar sağlıklı bir şekilde yaşamalarına izin verilmesini istiyoruz. Bu dünya sadece insanlar için yaratılmadı.

ARKAYKO; ARHAVİ BELEDİYESİ YAPAMIYORSA BU İŞİ BİZE DEVRETSİN

Belediyenin Küpeleme ve kısırlaştırma noktasında hizmetleri, yetersiz kalıyor. Arhavi hayvanları koruma derneği olarak Arhavi’deki tüm canların yaşam haklarını resmi olarak 3 sene, gönüllü olarak ise çok daha uzun yıllardır savunmaktayız. Gönüllüler olarak Arhavi Belediyesinden tek talebimiz sokak canlarının kısırlaştırılması konusuna öncelik vererek, bunu en kısa zamanda tekrar başlanması. Bütçe sorunlarını gerekçe göstererek ihmal edilen bu konu hem bizleri hem diğer vatandaşları hem de hayvanları zorluyor. Bu konuyu Afet  Zamanı İçişleri bakanı Sn Süleyman SOYLU bey geldiğinde durumu izah ettik Arhavideki köpeklerin hızla çoğaldığını bunu biz işi bilenler olarak kontrol altına alacağımızı söyledik. Dernek olarak tarafımıza boş bir arazi verilmesi için sn Artvin valimiz Yılmaz DORUK beye söyledi. Bu konuda sayın valimizden bir an önce arazinin tahsisini talep etmekteyiz.

Arhavi Belediyesi Nero Bakımevi Kuruluş sürecinde ve sonrasında çok kez uyarılarımızı, şikayetlerimizi dile getirdik. Çok üzücü şeyler de yaşadık. Bundan sonrası için iyi düşünüp, doğru adımlarla ilçemizdeki hayvanlarla ilgili ve hayvanların sorunlarını çözebiliriz. Yasayı, vicdanı göz ardı etmeden bu sorunun çözümü için biran önce adım atılmalıdır. Bu adımlar atılırken de yerelde emek veren, sahayı ve hayvanları tanıyan, emek veren insanları göz ardı ettikçe, demokrasinin de gereği olan STK’ları dikkate almadıkça, hayvanları yok edecek davranışlar sergiledikçe bu sorunlar çözülmeyecektir.

Ancak Geçici bakımevleri kurulacak arazinin seçimi kanunlara göre aşağıdaki gibi olmalıydı.

MADDE 22 – (1) Geçici bakımevleri kurulacak arazilerin seçiminde dikkat edilecek hususlar;

  1. a) Bölgedeki rüzgâr, sel, yangın ve kötü hava şartları göz önünde bulundurulur.
  2. b) Akarsu, göl, deniz ve sulak alanlardan, mezbaha, mandıra ve insan gıdası imâl eden iş yerlerine uzaklığı 9/8/1983 tarihli ve 2872 sayılı Çevre Kanunu ve yürürlükteki ilgili mevzuat hükümlerine göre belirlenir.
  3. c) Ses ve kötü kokunun yayılmasını önlemek amacıyla yerleşim yeri dışında, ancak ulaşım kolaylığı olan yerler seçilir.

 ç) Yol, su ve elektrik imkânları bulunan yerler seçilir.

  1. d) Dere yatağı, dağ arası ve dik yamaç üzerinde olmamalıdır.
  2. e) Geçici bakımevleri; hayvanların yaşamlarını olumsuz yönde etkileyecek kirletici atık veren tesisler ile çöp döküm alanları veya atık bertaraf tesisleri üzerinde veya yakınındaki arazilere kurulmamalı ve bu konuda 2872 sayılı Kanun ve yürürlükteki ilgili mevzuat hükümleri dikkate alınır.
  3. f) Seçilen arazi, birinci ve ikinci sınıf tarım arazisi dışında olmalı, killi ve su yoğunluğu fazla olmamalıdır.
  4. g) Özel çevre koruma bölgelerinde yapılacak geçici bakımevleri için Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığından uygun görüş alınır.

HAYVANLARIN YAŞAM ALANI SOKAKLARDIR. BARINAK DEĞİL BAKIMEVİ ESASTIR.

Ahlaksız ve adaletsiz bir savaş var, bu gariban hayvanlar ile Site-Apartman Yönetimleri arasında. Yaşam alanlarını gasp ettikleri hayvanların site apartman kurum bahçelerine sığınmalarına bile izin vermiyor, zehirliyor, torbalayıp atıyor, onlara bakan gönüllüleri engellemeye çalışıyorlar. Sorun sadece köpekler de değildir. Kediler  de benzer eziyetleri yaşamaktadırlar. Bakımevleri sağlık hizmeti ve kısırlaştırma hizmeti vermelidir. Aksi halde barınak denen esir kamplarında ölümlerine neden olunur.

Arhavi’de bazı insanların sokak hayvanlarını besleyen hayvan sever arkadaşlarımıza karşı tutumlarından da oldukça şikayetçiyiz. Gönüllülerimizin üzerine çekiç sallayan, alnından silahla vurmakla tehdit eden, balkondan yumurta fırlatan, küfürler eden, su döken kişiler oldu. Bizim tek amacımız bizi yaratan Allah’ın bize dost olarak gönderdiği canlıların karınlarını doyurabilmek, yaralarını tedavi edebilmek. Bize bir terör örgütü üyesiymişçesine yapılan hareketlere, edilen hakaretlere ve gösterilen şiddete Arhavi halkının da karşı durmasını istiyoruz. Arhavi halkı olarak hiçbir canlıyı dışlamadan huzurlu bir şekilde yaşayabilecek kadar bilinçli ve duyarlıyız. Bugün bize ya da hayvanlara karşı gösterilen şiddetin yarın bir gün size ya da çocuklarınıza gösterileceğini unutmayın. Doğa ve içinde yaşayan diğer canlılara saygı duyan bir toplumda herkes mutlu olur, herkes güvende olur.

Oysa Hayvanları Koruma Kanunu 3. MADDESİNDE, a) “Yaşama ortamı: Bir hayvanın veya hayvan topluluğunun doğal olarak yaşadığı yeri ifade eder” denmektedir. Yani, hayvanların kendi doğal güdü ve yetenekleri ile girip yaşamlarını sürdürdükleri, “özel veya kamuya ait ayırımı olmadan” tüm ağaçlı alanlar, bahçeler ve açık alanlar dahil olmak üzere her HER YER”, kedi ve köpeklerin “doğal olarak yaşadıkları” yerler yani “yaşama ortamları” dır. Yani kanun yaşama ortamını tarif ederken, özel alan veya kamu alanı diye bir ayırım yapmamış, “hayvanın doğal olarak yaşayacağı her yeri YAŞAM ORTAMI” olarak tanımlamıştır. Yakın zamanda yaşamlarını ve yaşam alanlarını kaybetme durumuyla ciddi bir şekilde karşı karşıya kalan Arhavililerin canın ne kadar tatlı, kıymetli olduğunu anlamış olmaları gerekir. İzin versinler hep birlikte yaşayalım.

Kaynak: (İHA) - İhlas Haber Ajansı Editör:
Etiketler: sokak,köpekleri,arhavi
Yorumlar
Haber Yazılımı