Arhavi’de Ulusal Merketler Açılışlarına Kim Dur Diyecek ?
Haber
09 Haziran 2021 - Çarşamba 20:57
 
Arhavi’de Ulusal Merketler Açılışlarına Kim Dur Diyecek ?
Arhavi’de Ulusal Merketler Açılışlarına Kim Dur Diyecek ?
ARHAVİ Haberi
Arhavi’de Ulusal Merketler Açılışlarına Kim Dur Diyecek ?

Arhavi’de Ulusal Merketler Açılışlarına Kim Dur Diyecek ?

Arhavi’de toplam zincir ulusal market sayısı 16’ya ulaştı. Küçük esnaflarla birlikte yerel zincir marketlerde yok olmaya başladı.

Küçük esnafın indirim marketler karşısında rekabet şansı kalmadığını dile getiren Atıf KESİM ve Hikmet Çakar esnafın bitme noktasına geldiğine dikkat çekti. İlçe genelinde yaklaşık 30 'a yakın noktada faaliyet gösteren ve sokak aralarındaki bakkal ve orta ölçekli marketlerden oluşan yerel perakendeciler, özellikle indirim marketleriyle artık rekabet edemeyecek noktaya geldiklerine dikkat çekerken, yüzde 2'ye gerileyen kâr marjları altında nefes alabilmek için hükümetten KDV indirimi ve Belediye’den bu marketlere hemen onay vermemesini istedi.

Kuralsız büyüyen indirim marketlerle ilgili, devletten disiplin edici yasanın çıkmasını istediklerini söyleyen başkanlar. Burada, indirim marketlerinin nüfusa ve kilometreye göre açılmasının daha doğru olduğunu belirten Kesim ve Çakar Geçen yıl yüzde 12 büyüdük ama kârlılıklarımız daralıyor. Bizim  maliyetlerimiz yüzde 30'un üzerinde indirim marketler yüzünden küçük esnaf bitme noktasına geldi. Buna ufak bir sınır olarak nüfus ya da kilometrekare ölçüsü getirilmeli. Ticaret serbest ama indirim marketler çadırdan tekstile araba lastiğinden elektroniğe kadar her şey satıyor. Sıkıntılarımız indirim mağazalarının kuralsız büyümesinden kaynaklanıyor” diye konuştu.

ARHAVİ BELEDİYESİN’DEN ÖRNEK KARARLAR BEKLİYORUZ.

Öte yandan Ordu/Ünye Belediye meclisinde alınan karar doğrultusunda ulusal market sayısının artmasını önlemek ve bu şekilde yerel esnafı korumak adına Ünye’de faaliyet gösteren ulusal marketlerle rekabet gücü olmadığından hareketle ulusal marketlerin sayısının artmasının önüne geçebilmek için iş yeri açma ve çalışma ruhsatı ücretlerine ilave 50 bin TL ek ücret alınması konusu görüşülerek kabul edildi.

Öyle ki ulusal zincir marketlerin girmedikleri tek nokta köyler kaldı. Böyle gider ve gerekli önlemler alınmaz ise yakında köylere’de girecekler” Esnafın sürekli gelişen teknolojiye ayak uydurması, dört bir yanını saran büyük marketlerle başa çıkması, düşük sermayesi ile mümkün değil. Bu noktada esnafın korunması kaçınılmazdır.

Kaynak: (İHA) - İhlas Haber Ajansı Editör:
Etiketler: atıf,kesim,hikmet,çakar,ulusal,market,tepki
Yorumlar
Haber Yazılımı