Artvin’de anjiyo ünitesi hizmete açıldı.
Haber
26 Kasım 2021 - Cuma 08:14
 
Artvin’de anjiyo ünitesi hizmete açıldı.
Artvin’de anjiyo ünitesi hizmete açıldı.
ARTVİN Haberi
Artvin’de anjiyo ünitesi hizmete açıldı.

7 gün 24 saat nitelikli ve sürdürülebilir sağlık hizmetiyle kalp krizi geçiren hastalara ya da damar hastalıkları olanlara hızlıca tanı koyarak gerekliyse anjiyo hizmetini verebilmek için anjiyo ünitesi hizmete açıldı.

"Sevklerin önüne geçildi"

Anjiyo vakalarının genelde il dışına sevk yapıldığı bilinen ilde sevklerde yüzde 40 ile en önemli yeri tutan koroner anter hastalıklarıdır.  Kalp krizi, damar hastalıklarının ve kalp ritim bozuklukları acil müdahale gerektiren önemli hastalıklardır. 7 gün 24 Saat nitelikli ve sürdürülebilir Sağlık hizmetiyle kalp krizi geçiren, kalp ritim bozukluğu olan hastalara hızlıca tanı koymak modern tıp dünyasında vazgeçilmezdir."

"İleriki günlerde kalp ameliyatlarına başlanacak"

"Kalk krizi geçiren hastalara müdahale ediliyor"

"Bundan sonraki süreçte her türlü, balon, stent, kalp ritim bozuklukları, kalp pili uygulamasının nitelikli bir şekilde yapılmaya devam edilecek. Merkezde, koldan anjiyo, ilaçlı ve eriyen stent uygulamalarının en modern şekilde yapılacak. 

Peki, Anjiyo nedir?

Anjiyo, kalp ve damar hastalıkları açısından sorunu olan kişilerin damarlarına ince tüplerle girilmesi ve bu sayede damarlardaki tıkanıklıkların ve diğer sorunların teşhis edilmesini sağlar. Anjiyo uygulaması kasıktan, el bileğinden ve kol bölgesinden olan atardamar girişinden yapılabilir. Bununla kalpte, beyinde, gözlerde ve bacaklara meydana gelmiş olan sorunlar teşhis edilebilir. Anjiyo sırasında yapılan işlemlerin süresi ortalama 10-15 dakika kadar sürer. Bu işlemin ardından anjiyo için girilen bölgeye baskı uygulanır ve kanama olmaması içi önlem alınır. Eğer anjiyo kasıktan yapıldıysa, hastanın en az 6 saat gözlem altında tutulması gerekir. Koldan ve bilekten yapılan anjiyoda ise, hastanın 1 saat kadar gözlem altında kalması yeterli olur.

Anjiyo nasıl uygulanır?

Anjiyo işlemi için hastalara öncesinde bazı hazırlıklar yapılır. Bu hazırlıklar tamamlandıktan sonra, hasta anjiyo yapılacak odaya alınır. Hastanın hangi bölgesinden işlem yapılacaksa, bu alan dezenfekte edilir. Bu alanın dışındaki bölgeler steril örtüler kullanılarak kapatılır. Bu durumda hastada sadece anjiyonun yapılacağı alanla, baş bölgesi açıkta kalmış olur. Anjiyo lokal anestezi altında uygulanır. Gerekirse anjiyo öncesinde hastanın rahatlaması için sedatif ilaçlar kullanılması gerekebilir. Kasık, bilek ya da kol bölgesine yani anjiyonun yapılacağı yere uygun ince tüplerden takılır. Tüpün içinden ondan daha ince olan bir tüp sokularak, vücutta hangi bölge incelenecekse oraya kadar tüp ilerletilir. Vücuttaki tüm damarlar birbiriyle bağlantılı olduğundan, hiç zorlanmadan damarlar aracılığıyla istenen bölgeye ulaşılır. Bu esnada yapılan işlemin hepsi dışarıdan monitörden izlenir. Böylece kalpte bulunan koroner damarların çıkışına kadar gidilir. Bu aşamada vücuda ilaçlı bir sıvı enjekte edilir. Bununla damarların resimleri çekilir. Böylece damarlardaki tıkanıklıklar ve diğer sorunlar rahatlıkla belirlenir.

Anjiyonun riskleri var mı?

Anjiyo uygulaması kolay bir işlem olsa da, bazı riskleri olabilir. Ancak faydalı etkileri gözetildiğinde, risklerin ne kadar önemsiz olduğu görülebilir. Kasıktan yapılan uygulamada işlem sonundaki baskının doğru yapılmaması halinde, dizlere kadar inen morarmalar meydana gelebilir. Eğer hasta kan sulandırıcı ilaç kullanıyorsa, bu kanama olması açısından risk taşıyacaktır. Anjiyo yapılan alanda kanama olması halinde, şişlik ve morarma oluşabilir. İşlem yapılırken atardamar girişinin zedelenmesi söz konusu olabilir. Bunun iyileştirilmesi için, hastaya başka bir cerrahi uygulama yapılması gerekebilir. Eğer hastanın böbrek yetmezliği varsa, hastalığı daha fazla ilerleyebilir. Fakat gerçekten kişiye anjiyo yapılması gerekiyorsa, bu riskler dikkate alınmadan hemen anjiyo uygulanmalıdır.

Anjiyo tetkik mi yoksa tedavi yolu mu?

Hastalarda koroner arter hastalığının olup olmadığı hakkında en güvenli yöntem anjiyo uygulamasıdır. Damar sertliğinin etkisiyle koroner arterlerde hangi bölgede daralma ya da tıkanma olduğu anjiyo yapılarak belirlenebilir. Eğer daralma ve tıkanma belirlenirse, bu sorunun ameliyatla ya da stentle tedavi edilme kararı verilebilir

Hangi durumlarda anjiyo yapılması gerekir?

Hastada şiddetli göğüs ağrısı olduğunda, kalp krizi geçirdiyse, girişimsel olmayan tetkiklerde koroner darlık belirtileri tespit edildiyse,

Efor testi pozitif çıktıysa

Eko sırasında kalp kasılması olanlarda

Talyum testi sırasında koroner arter hastalığı şüphesi olursa

Bilgisayar anjiyosu şüpheli olanlarda

Kalp kapak hastalığı olanlarda

Kalp ameliyatı dışında, şeker hastası olup önemli bir ameliyat geçirecek olanlarda

By pass olan hastalarda kontrol amaçlı olarak

40 yaş üzerindeki önemli ameliyat geçirecek olanlarda

Stent takılmış olan hastalarda kontrol amaçlı olarak anjiyo uygulanır.

Kaynak: (İHA) - İhlas Haber Ajansı Editör:
Etiketler: artvin,anjiyo,ünitesi,açıldı
Yorumlar
Haber Yazılımı