Artvin ve Rize İlinde 2022 Yili Çay Hasadinda Çalişacak İşçilere İlişkin Konulara Ait Tavsiye Kararları
Haber
20 Mayıs 2022 - Cuma 16:55
 
Artvin ve Rize İlinde 2022 Yili Çay Hasadinda Çalişacak İşçilere İlişkin Konulara Ait Tavsiye Kararları
ARHAVİ Haberi
Artvin ve Rize İlinde 2022 Yili Çay Hasadinda Çalişacak İşçilere İlişkin Konulara Ait Tavsiye Kararları

Rize Valiliği'nde, Rize Valiliği, ilgili Kamu Kurum Kuruluşları ve Rize Artvin İl  ve  ilçe  Ziraat  Odalarının katılımıyla 18.05.2022 tarihi saat 16:30 'da yapı lan toplantıda  aşağıdaki  tavsiye  kararları alınmıştır.
 
AMİR HÜKÜMLER
 
1. 27593 sayılı Tarımda  İş  Aracılığı.  Yönetmeliğinin  Aracı  belgesi  başlıklı  7.  Maddesinde " Aracı lık yap mak üzere başvuran ve Türkiye İş Kurumu tarafından tarımda iş ve işçi bulma aracılığı yapması uygun görülen gerçek veya tüzel kişilere, Türkiye İş Kurumu il veya şube müdürlüklerince yazılı olarak bilgi verilir: Talepleri uygun bulunan gerçek veya tüzel kişilerden Kurumca belirlenen miktarda masraf karşılığının tahsil edilmesini müteakip Tarımda İş ve İşçi Bulma Aracısı Belgesi verilir. Tüzel kişiler için bu belgede, tüzel kişiliği idare, temsil ve ilzama yetkili kişilerde gösterilir "denilmektedir. Toplantıda ilgili madde değerlendirilmiştir. Ayrıca ilgili yönetmeliğin 5. Maddesinin 3.Fıkrasındaki " Kurumdan izin alınmadan aracılık yapılamaz." hükmü gereği Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüklerinden alınmış " Aracı Belgesi" olmayanlara iş verilmemesine karar verilmiştir.
 
2. 21.06.20 17 tarihli Genelgenin Usul ve Esaslar kısmının " b" bendinde "Ça lışma izni muafiyeti kapsamında olduğunu gösterir belge düzenlenen yabancılar bir takvim yılında en fazla doksan gün süreyle mevsimlik tarım işlerinde (Çay, fındık) çalışabilecektir." denilm ekted ir. Genelgenin Denetim bölümünün "a" bendinde "Bu Genelge kapsamındaki yabancıların ve işverenlerin denetimi ve uygulanacak yaptırımlar 6735 sayılı Uluslararası İşgücü Kanununun
23. Maddesinin 5. Fıkrasına istinaden idari para cezası uygulanacağı ve bu yaban cıların ülkemizde izinsiz çalışmamaları yönünde gerekli tedbirler alınacaktır" denilmektedir.
 
3. Çocuk işçiliğin önüne geçmek için çay toplama işlerind e 15 yaşını doldurmamış çocuklar ile çalışama yacak kadar yaşlı ve hasta işçilerin çalıştırılması 15 yaşını doldurmamış çocuklar çalıştıran bahçe sahibi ve çocukların velilerine 5326 sayılı kabahatler kanununun 32. Maddesi gereğince çalıştırıldığı tespit edilen her çocuk için 581 TL idari para cezası uygulanma sı amir hükümdür.
 
4. 2022 yılı çay toplama sezonunda; ilgili kamu kuruml arının, aracıların, işverenlerin ve me vsim lik işçilerin 19.04 .2017 tarih ve 2017/6 sayılı Başbakanlık Genelgesi hükümlerine titi zlikl e uyulması için gerekli tedbirlerin alınması zorunludur.
 
5. İşverenlerin çalıştırdıkları işçilerin kimlik bilgilerinin 1774 sayılı kimlik Bilgilendirme Kanunu esaslarına göre Muhtarlıklar aracılığı ile Tarım ve Orman Müdürlükleri, İŞKUR İl Müdürlüğü Ziraat Odaları ve en yakın {güvenlik birimlerine bildirilmelerine,·kimliği bulunmayanlara iş verilmemesine,
 
6. Karadeniz Bölgesinde  bazı  illerimizde  yabancılar  mevsimlik  tarım  işçisi,  çay ve  fındık o1 lamada çalışmak için İçişleri Bakanlığınca genelge yayımlanmışt ır. Gürcistan uyruklu ve il
)( dışından gelecek işçiler için kaymakamlıklardan alınacak çalışma izin belgesi ve güvenlik s6ruşturrna belgesine göre ayrıca ziraat odasında kurulacak olan takip masasına kayıt yaptırmaları zaruridir.
 
7. Muhtarlıklarca çay toplama işçisi olarak dışarıdan gelenlerin yabancılar kayıt defterine kaydının yapılması gerekir.
 
8. İşverenler ve köy muhtarlıklarının  emniyet  bakımından  huzur  bozucu  olaylara anında müdahale ederek durumu en yakın güvenlik birimlerine bildirmeleri zorunludur .
 
TAVSİYELER
 
1. İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü , Yabancılar Dairesi Başkanlığından gelen 21.06.2017 tarih ve E.28631 sayılı yazıda " Karadeniz bölgesinde bulunan Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin İllerimizde yapılan çay ve fındık üretiminin çeşitli aşamalarında yoğun olarak mevsimlik tarım işçiliğine ihtiyaç duyulduğu belirtilmiştir. Özellikle hasat döneminde ürünün zamanında toplanabilmesini teminen ihtiyaç duyulan işgücü kaynaklarımızdan karşılanamadığı hallerde yabancı işgücü istihdamıyla karşılanabileceği değerlendirilmiştir. Mümkün mertebe yerli kaynaklarla bu ihtiyacın karşılanması işsizlikle mücadele açısından tavsiye olunur.
 
2. Çay toplama işlerinde çalışacak işçilere yaş ve cinsiyet ayrımı yapılmaksızı _rjgünlük net ücretin 350 TL olarak belirlenmesi (Bu fiyata öğle yemeği, en az 250 Kg ça-y toplamak şartı vetopl an çayın çay ali ye ri e getirerek satma işi dahildir) tavsiye edilir.
 
3. İl dışından gelecek aracılara bağlı olan işçilerin ilçemize gelene kadarki masraflarının kendileri tarafından karşılanması tavsiye olunur.
 
4. Konaklama , yemek, çay toplama malzemeleri, konaklana yer en çay_ h e_s in }sadar yol masrafı   bahçe  sahibi   tarafından   karşılanması   durumunda   işçiye  günl l) !<_net   300  TL verilmesine (Bu fiyata en az 250 Kg çay toplamak şartı ve top anan n çay alim yerine getirerek satma işi dahildir.) tavsiye edilir.
 
5. Kilo hesabi ile çay toplayanların işçi ücretlerinin kilo başına 1.50 kuruş olarak belirlenmesi (ton fiyatının 1:500 TL olmasına) tavsiye edilir.
 
6. İşçi ücretlerinin iş bitimini müteakiben ödenmesi tavsiye olunur.
 
7. Komisyonumuzca çay tarımında çalışacaklara yönelik belirlenen ücretler 4857 sayılı İş Kanunu'nun haftalık çalışma saatleri dikkate alınarak belirlenmiştir.
 
8. Çay müstahsillerinin ve arazi sahiplerinin· z orunlu ziraat odası üyelikleri göz onune alındığında çay toplama hususunda piyasa ekonomisinin gerçekleri ve serbest piyasa ilkeleri çerçevesinde işgücü piyasasının doğru fiyat dengesinin oluşması için örgütlü alternatif işgücünün oluşumu için ziraat odalarının alternatif ortak tutum sergilemeleri köklü çözüm için tavsiye edilir.
Kaynak: Editör:
Etiketler: Artvin, ve, Rize, İlinde, 2022, Yili, Çay, Hasadinda, Çalişacak, İşçilere, İlişkin, Konulara, Ait, Tavsiye, Kararları,
Yorumlar
Haber Yazılımı