Aşırı Sıcak Kalıcı Hasarlara Yol Açabiliyor.
Haber
28 Ağustos 2022 - Pazar 08:51
 
Aşırı Sıcak Kalıcı Hasarlara Yol Açabiliyor.
ARHAVİ Haberi
Aşırı Sıcak Kalıcı Hasarlara Yol Açabiliyor.

Aşırı Sıcak Kalıcı Hasarlara Yol Açabiliyor.
Arhavi devlet hastanesi genel gerrah opr.doktor Levent Genç yükselen vücut ısısının beyin ve diğer hayati organlarda hasara yol açabileceğini belirtti.

Mevsim normalleri üzerinde seyir eden hava sıcaklıklarına karşı vatandaşları uyaran opr.doktor Levent Genç, “İlimiz ve ilçelerimizre hava sıcaklığındaki artışın, nemdeki artışla birlikte daha fazla etkili olacağı, gerekli, önlemler alınmadığı takdirde insan sağlığını olumsuz etkileyebileceği bilinmektedir.

Sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut ısısı artmakta ve metabolizma bu yeni duruma uyum sağlamaya çalışmaktadır. Normalde terleme ile vücut ısısı dengede tutulmaya çalışılır ancak aşırı sıcaklarda sadece terleyerek vücut ısısı dengede tutulamaz yine ortamdaki nem oranı yüksekse terleme suretiyle vücut ısısı düşmeyebilir, yükselen vücut ısısı beyin ve diğer hayati organlarda hasara yol açabilir” dedi.
Aşırı sıcaklardan korunma yöntemleri hakkında bilgiler veren opr Dr. Genç, “Günün en sıcak saatleri olan 10.00-16.00 arasında mecbur kalınmadıkça dışarı çıkılmamalıdır. Dışarıda bulunulduğunda açık renkli, hafif, bol ve sıkı dokunmuş kumaşlardan yapılan giysiler tercih edilmeli; geniş kenarlı ve hava delikleri olan şapka giyilmeli ve güneşin zararlı ışınlarından koruyan güneş gözlüğü kullanılmalıdır. Dışarıda çalışması gerekenler mümkün oldukça güneş altında korunmasız kalmamaya, aşırı hareketlerden kaçınmaya, sık sık tuz içeren sulu gıdalar almaya dikkat etmelidirler. Güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde denize girilmemeli ve güneşlenilmemelidir. Bu saatlerin dışında denize girmek isteyenler güneşten koruyucu krem kullanmalı, şapka ve gözlük gibi gerekli koruyucu önlemleri almalı ve uzun süre kesintisiz güneşlenmemelidir. Yoğun fizik aktivite Spor yapmak için sabah ve akşam saatleri tercih edilmeli, her bir saatlik spor için en az 2-4 bardak sıvı alınmalıdır. Ağır fizik aktivitelerden kaçınılmalıdır. Risk altındaki yetişkinler ve yaşlılar, günde en az iki kez güneş veya sıcak çarpması yönünden izlenmelidir. Bebekler ise bu açıdan daha sık izlenmelidir. Bebek, çocuk, engelliler ve hayvanlar kapalı ve park etmiş araçlarda kesinlikle bırakılmamalıdır. Araçların iç ısıları, klima olsa dahi park edildikten çok kısa süre sonra yükselmektedir. Araç terk edilirken herkesin dışarı çıktığından emin olunmalıdır. Kapalı alanlar iyi havalandırılmalıdır. Güneş gören pencereler perde vb. güneşliklerle gölgelendirilmelidir. Vücut ısısının yükselmemesi için sık sık duş alınmalı; bunun mümkün olmadığı durumlarda ayaklar, eller, yüz ve ense soğuk suyla ıslatılmalı veya silinmelidir” diye konuştu.

Kaynak: Editör:
Etiketler: Aşırı, Sıcak, Kalıcı, Hasarlara, Yol, Açabiliyor.,
Yorumlar
Haber Yazılımı