Tarihi Çifteköprüler için Unesco talebinde önemli gelişme
Haber
15 Aralık 2021 - Çarşamba 11:10
 
Tarihi Çifteköprüler için Unesco talebinde önemli gelişme
Tarihi Çifteköprüler için Unesco talebinde önemli gelişme
ARHAVİ Haberi
Tarihi Çifteköprüler için Unesco talebinde önemli gelişme

Bir süredir arhavi halkının gündeminde olan İlçemizin önemli turizm bölgelerinden biri 18'nci yüzyılda yapıldığı tahmin edilen Ortacalar Kemer Köprülerin UNESCO talebi için Akparti Arhavi İlçe Başkanı Remzi GEDİK'den bir açıklama geldi. 

İlçemizin önemli turizm bölgelerinden olan "Ortacalar mevkiinde" 18. yüzyılda inşa edilmiş olan Osmanlı dönemi eseri tescilli tarihi Çifte köprülerimizin "benzeri köprülerle karşılaştırmalı analizinin yapılması ile istisnai evrensel değerlerini ortaya konulması ve özgünlük, bütünlük koşullarının beyan edilmesi" ile "UNESCO Dünya Mirası" listesine dahil edilmesi için gerekli dosyanın hazırlanması hususunda Karadeniz Teknik Üniversitesi'ne gerekli davet yazıları yazılmıştır. Gerekli takipler İl Özel İdaremiz ve tarafımızdan titizlikle yapılmaktadır. Yakın zamanda bölge turizmini ilgilendiren başka müjdeler de vereceğiz.    ifadesinde bulundu. 

Unesco Dünya Mirası Listesine Girmenin 7 Önemli Faydası

1- Farkındalık

UNESCO internet sitesinde verdiği resmi bilgide, bir alanın bu listeye alınmasının toplumlar ve hükümetler nezdinde farkındalık yaratmaya yardımcı oluyor.

2- Turizm

Listeye alınan kültür varlığının bilinirliği artıyor ve burayı ziyaret eden yerli ve yabancı turist sayısında artış oluyor.

3- Sahiplenme

Listeye alınan kültür varlıkları, bulunduğu kentin insanları tarafından da sahipleniyor, çünkü kente büyük getirisi oluyor ve kentin kalkınmasına yardımcı oluyor.

4- Finansal Destek

Bunun yanında listeye giren alanların korunması için UNESCO tarafından finansal bir destek de sağlanabiliyor.

5- Korumak

Yıllık 4 milyon dolarlık bir toplam fondan, özellikle de gelişmekte olan ülkelerden listeye girmiş olan dünya miraslarını korumak için pay ayrılabiliyor.

6- Hasar Giderilmesi

Bu fon aynı zamanda “tehlikedeki dünya mirası” listesindeki alanlarda oluşan hasarın olabildiğince hızlı bir şekilde giderilmesi için de kullanılabiliyor.

7- Teşvik

Dünya mirası listesinde yer alan varlıkların korunamaması halinde, komite bu alanların listeden çıkarılmasına karar verebiliyor. Dolayısıyla listeye alınan varlıkların daha iyi korunması için teşvik ediyor.

Kaynak: (İHA) - İhlas Haber Ajansı Editör:
Etiketler: unesco,arhavi,çifteköprü
Yorumlar
Haber Yazılımı